Praktisk information till hyresgäster på Arnhög Farm 2020

Varmt välkomna till Arnhög Farm, vi hoppas ni ska trivas lika bra som vi gör i denna vackra del av Sverige. Nedan har vi samlat lite information om Arnhög och dess omgivningar. Har ni frågor så tveka inte att ta kontakt. Ni är mycket välkomna att delta i gårdens sysslor, eller bara koppla av och ha semester.

Lena & Roland

Ateljé
Vill du ägna en del av din vistelse på Arnhög åt konstnärligt skapande? Vi har flera utrymmen som lämpar sig bra för att måla eller skulptera. Att använda våra ateljéer ingår i priset när du hyr hos oss.

Badplats
De milsvida stränderna börjar precis nedanför Arnhög. Gå eller cykla ner till stora vägen. Tag höger fram till första gården på vänster sida. Sväng vänster ner på grusvägen som är avstängd för biltrafik. Korsa asfaltvägen och fortsätt på nästa grusväg förbi ett stort gult hus. Denna väg till stranden är drygt en kilometer. Om ni vill åka bil finns det möjlighet att parkera nära stränderna Kyl, Borrby, Mälarhusen och Sandhammaren.

Cyklar
Vi har ett antal cyklar som vi låtar ut till våra hyresgäster. Tag med hjälm och ev cykelstol för barn. Gästerna använder cyklarna på egen risk och ansvarar för eventuella skador orsakade av vårdslöshet.

Djur
Islandshästarna heter Hulda (svart) och Vhera (fux). De är halvsystrar, Hulda är storasyster och bestämmer i hagen. Hästarna är vänliga och kommer fram om de vill ha kontakt. De får absolut inte matas med någonting från handen, inte ens gräs. Vill du lära känna hästarna bättre, kontakta Lena.

Hunden Chia är en lekfull och hoppig unghund som hittar bus och lek överallt. Hon springer normalt lös på gården. Tycker ni att hon stör, tveka inte att säga till så stänger vi in henne.

Hönor är på gång, när detta skrivs vet vi inte hur långt hönsprojektet kommit.

Dusch och wc
Arnhög Farm är anslutet till kommunalt vatten och avlopp. Var gärna sparsam med vattnet när du duschar, och OBS! släng ingenting annat än toapapper i toaletterna. Detta för att pumpen som pumpar ut avloppsvattnet till huvudledningen vid vägen ska fungera.

Blir det ändå stopp någonstans, kontakta oss omgående.

Tvål, duschtvål och schampo ingår i hyran.

El
Våra 145 solpaneler bidrar med sextio procent av vår energiförsörjning sett på årsbasis.

Är du nyfiken på solkraft delar vi gärna med oss av erfarenheter och kalkyler.

Fönster
Österlen är känt för sina kraftiga vindar, det kan snabbt blåsa upp. Lämna därför inga fönster öppna när ni åker iväg.

Kontaktinformation
Adress: Övre Kustvägen 112, 27636 BORRBY
Lena Forsslund 0709 989304
Roland Moberg 0708 243371

Kök
Köken i alla lägenheter är utrustade med ugn, spis, micro, diskmaskin, brödrost, vattenkokare och kaffebryggare. Där finns också glas, porslin, stekpanna, kastruller och köksredskap.

Innan varje ny hyresgäst ser vi till att där finns diskmedel, diskborste, trasor, soppåsar och kökshanddukar. Vi fyller också på med te, kaffe, kaffefilter och ett basförråd av kryddor.

Det går bra att lämna fräscha råvaror för nästa hyresgäst.

Om någonting går sönder, meddela oss.

Läkare
Vid allvarlig skada eller sjukdom ring 112.
Sjukvårdsrådgivningen dygnet runt ring 1177.
Närakuten i Simrishamn tar emot dig med akuta sjukdomar inom internmedicin alla dagar kl 8-18. Barn under 18 år hänvisas till närmaste akutsjukhus i Ystad.
Närmaste apotek finns i Borrby

Mataffär
Hos Örnahusens Gårdsbutik kan du köpa grönsaker, ägg och honung. Tio minuters promenad från Arnhög, Ta vänster på stora vägen mot Skillinge och sedan första höger. Gården som ägs av Krister Olsson är den första på höger sida.
Närmaste mataffär är Skillinge Matbutik på Strandgatan 36, 4 km från Arnhög. Här finns ett bra sortiment av mat och förnödenheter. Vi handlar gärna hos Ronny och tycker det är fantastiskt att han håller öppet året runt.

Sjöfolket har under sommaren försäljning av färsk och rökt fisk i hamnen i Skillinge
Sparris odlas av Sparrisgården i Skillinge. De har en gårdsbutik på Hobyvägen.

I Borrby finns ICA, 6 km.
I Simrishamn, 15 km, finns en stor Coop, ICA, Willys, bagerier samt systembolag. Sjöfolket säljer färsk och rökt fisk, små butiker och torghandlare säljer närproducerade produkter efter säsong.

Qigong
Lena är qigonginstruktör och anordnar qigongträning söndagar morgon kl 8-9. Välkommen att starta en ny vana, ingen förkunskap behövs. Som hyresgäst är du välkommen att vara med och träna utan att betala.

Restauranger
Under sommarsäsongen vimlar det av restauranger och fik på Österlen. Här några lokala favoriter:

Jord&Bord ligger bara tio minuters promenad från Arnhög. Det är vi glada för. Det unga paret Jon och Giovanna lagar fantasirik och god vegetarisk mat av råvaror de till stor del odlar i sin egen trädgård. Givetvis gift- och kemikaliefritt. De har också fantastiska croissants, bullar och kakor om man är fikasugen.

Skillinge Hamnkrog har till vår glädje öppnat igen, året runt dessutom. Emilia och Ola som driver krogen har specialiserat sig på fisk och skaldjur, och tillagar dem med bravur. Missa inte den stekta sillen med mandelpotatismos och rårörda lingon. Krogen har en lounge del med uteservering som är perfekt för ett glas i solen, den ljusa och luftiga restaurangdelen inbjuder både till finmiddag och vardagslunch. Alltid med hög kvalitet.

Skillinge Teater har en riktigt mysig innergård där du kan fika eller njuta av fantasirik, färgglad och vällagad mat som varje dag presenteras på svarta tavlan. Gott om plats även inomhus. Håll utkik efter teaterns spännande program.

Och om ni är ute och åker:

Franskans Crêperie i Rörum är värt en omväg. Franska galetter (gjorda på bovete) och crêpes i underbar franskinspirerad miljö. Kombinera med vandring nere på de makalöst vackra stränderna vid Knäbäckshusen, eller ett besök hos Mandelmans i samma by.

Friden Gårdskrog utanför Vitaby. Kan inte beskrivas, måste upplevas. Här äter du pizza, som på Friden inte är snabbmat utan riktig slow food. Lagad från grunden, närodlade råvaror, vedeldad ugn, mobilfri zon, cool miljö, stort utbud av spännande öl, och hemgjord äppelmust på egna äpplen av gamla fina sorter som James Grieve t ex. Boka bord! Och lämna eventuell stress i bilen när du kliver in Fridens Boning.  

Rökning
Hela Arnhög Farm, inomhus och utomhus, är en rökfri miljö.

Sopor

* Hushållssopor slängs i den stora grå soptunnan utanför ladan

* Matrester samlas i bruna påsar, slängs i den bruna soptunnan utanför ladan.

* I lägenheterna finns kärl för återvinning av glas, papper, plast och metall. Närmaste återvinningsstation finns i Skillinge. Varje hyresgäst ansvarar för att göra sig av med allt avfall innan lägenheten lämnas.

Städning
Hyresgästerna ansvarar för slutstädning enligt schema som ligger i lägenheterna. Städsaker finns på plats.

Sängkläder och handdukar
Hyresgästerna tar med egna lakan och handdukar. Kuddarna har ett skyddsöverdrag (örngott) som tvättas mellan varje hyresgäst, låt dessa sitta kvar.

Trädgård
Välkommen att njuta av Arnhög Farms trädgårdar. Här finns öppna ytor för lek och spel men också blommande bersåer där du kan dra dig undan med en god bok och en kopp te eller ett glas vin.

Tvätt
Mitt emot Annexet, i samma byggnad som stallet, finns en tvättstuga som hyresgästerna kan använda

Utflykter
Österlen är fullt av inspirerande utflyktsmål, i varje lägenhet finns en pärm med olika förslag.
Vandringsleder
Utmed havet rakt nedanför Arnhög går Skåneleden. Följ den norrut till Skillinge, härifrån viker leden av inåt landet en bit men du kan fortsätta vandra utmed havet ända upp till Brantevik och Simrishamn, förbi mysiga Gislövshammar. Söderut går leden på de milsvida stränderna ända ner till Sandhammarens naturreservat. Härifrån fortsätter den på stigar över ett böljande landskap till Kåseberga (Ale Stenar) och vidare till Ystad