Praktisk information till hyresgäster på Arnhög Farm

Varmt välkomna till Arnhög Farm, vi hoppas ni ska trivas lika bra som vi gör i denna  vackra del av Sverige. Nedan har vi samlat lite information om Arnhög och dess omgivningar. Har ni frågor så tveka inte att ta kontakt. Ni är mycket välkomna att delta i gårdens sysslor, eller bara koppla av och ha semester. 

Lena & Roland

Ateljé

Vill du ägna en del av din vistelse på Arnhög åt konstnärligt skapande? Vi har flera utrymmen som lämpar sig bra för att måla eller skulptera. Att använda våra ateljéer ingår i priset när du hyr hos oss.

Badplats
De milsvida stränderna börjar precis nedanför Arnhög. Gå eller cykla ner till stora vägen. Tag höger fram till första gården på vänster sida. Sväng vänster ner på grusvägen som är avstängd för biltrafik. Korsa asfaltvägen och fortsätt på nästa grusväg förbi ett stort gult hus. Denna väg till stranden är drygt en kilometer. Om ni vill åka bil finns det möjlighet att parkera nära stränderna Kyl, Borrby, Mälarhusen och Sandhammaren. 

Cyklar.
Vi har ett antal cyklar som vi låtar ut till våra hyresgäster. Tag med hjälm och ev cykelstol för barn. Gästerna använder cyklarna på egen risk och ansvarar för eventuella skador orsakade av vårdslöshet.

Djur
När detta skrivs finns ännu inga djur på Arnhög. Under 2019 ska vi skaffa hästar, hund, katt, hönor och eventuellt några alpackor. Du är varmt välkommen att vara med och sköta om djuren. Från säsongen 2020 kommer vi kunna erbjuda ridturer för en till två personer. 

Dusch och wc
Arnhög är anslutet till kommunalt vatten och avlopp. Var gärna sparsam med vattnet när du duschar, och släng ingenting annat än toapapper i toaletterna. Blir det stopp någonstans, kontakta oss omgående. Tvål, duschtvål och schampo ingår i hyran.

El
Vi installerar solpaneler under våren 2019. Är du nyfiken på solkraft delar vi gärna med oss av erfarenheter och kalkyler. 

Fönster
Österlen är känt för sina kraftiga vindar, det kan snabbt blåsa upp. Lämna därför inga fönster öppna när ni åker iväg.

Kontaktinformation
Adress: Arnhög 1, 27636 BORRBY
Lena Forsslund 0709 989304 
Roland Moberg 0708 243371

Kök
Köken i båda lägenheterna är utrustade med ugn, spis, micro, diskmaskin, brödrost, vattenkokare och kaffebryggare. Där finns också glas, porslin, stekpanna, kastruller och köksredskap.
Innan varje ny hyresgäst ser vi till att där finns diskmedel, diskborste, trasor, soppåsar och kökshanddukar. Vi fyller också på med thé, kaffe, kaffefilter, mjölk och ett basförråd av kryddor.
Det går bra att lämna fräscha råvaror för nästa hyresgäst.
Om någonting går sönder, meddela oss. 

Läkare

Vid allvarlig skada eller sjukdom ring 112.
Sjukvårdsrådgivningen dygnet runt ring 1177. 
Närakuten i Simrishamn tar emot dig med akuta sjukdomar inom internmedicin alla dagar kl 8-18. Barn under 18 år hänvisas till närmaste akutsjukhus i Ystad.
Närmaste apotek finns i Borrby

Mataffär
Hos Örnahusens Gårdsbutik kan du köpa grönsaker, ägg och honung. Tio minuters promenad från Arnhög, Ta vänster på stora vägen mot Skillinge och sedan första  höger. Gården är den första på höger sida.
Närmaste mataffär är Skillinge Matbutik på Strandgatan 36, 4 km från Arnhög. Här finns ett bra sortiment av mat och förnödenheter, Vi handlar gärna hos Ronny och tycker det är fantastiskt att han håller öppet året runt. 
Sparris odlas av Sparrisgården i Skillinge. De har en gårdsbutik på Hobyvägen. I Borrby finns ICA, 6 km.
I Simrishamn, 15 km, finns en stor Coop, ICA, Netto, bagerier samt systembolag. Sjöfolket säljer färsk och rökt fisk, små butiker och torghandlare säljer närproducerade produkter efter säsong.

Qigong

Lena är qigonginstruktör. Välkommen att starta en ny vana, ingen förkunskap behövs. Som hyresgäst är du välkommen att vara med och träna. Söndag morgon 8-9. Tisdag kväll 19-20.  Sommaruppehåll 4-11 juni samt 7-30 juli.

Restauranger
Jord&Bord ligger bara tio minuters promenad från Arnhög. Det är vi glada för. Det unga paret Jon och Giovanna 
 lagar fantasirik och god vegetarisk mat av råvaror de till stor del odlar i sin egen trädgård. Givetvis gift- och kemikaliefritt.

I Skillinge finns den året runt öppna Verandan som bland annat serverar pizza. På sommaren finns rökeriet och om vi håller tummarna riktigt hårt kanske någon drar igång Skillinge Hamnkrog igen. En bistro i Skillinge Diversehandels regi är också på gång. 
Fråga oss gärna om tips på mysiga caféer och restauranger på Österlen.

Rökning
Hela Arnhög, inomhus och utomhus, är från 2019 en rökfri miljö.

Sopor
* Hushållssopor slängs i den stora grå soptunnan utanför ladan
* Matrester samlas i bruna påsar, slängs i den bruna soptunnan utanför ladan. 
* I lägenheterna finns kärl för återvinning av glas, papper, plast och metall. Närmaste återvinningsstation finns i Skillinge. 

Städning

Hyresgästerna ansvarar för slutstädning enligt schema som ligger i lägenheterna. Städsaker finns på plats.

Sängkläder och handdukar
Hyresgästerna tar med egna lakan och handdukar. 

Trädgård
Välkommen att njuta av Arnhögs trädgårdar. Här finns öppna ytor för lek och spel men också blommande bersåer där du kan dra dig undan med en god bok och en kopp te eller ett glas vin.

Tvätt
Mitt emot Annexet, i samma byggnad som stallet, finns en tvättstuga som hyresgästerna kan använda

Utflykter 
Österlen är fullt av inspirerande utflyktsmål, i varje lägenhet finns en pärm med olika förslag. 
Vandringsleder
Utmed havet rakt nedanför Arnhög går SkåneledenFölj den norrut till Skillinge, härifrån viker leden av inåt landet en bit men du kan fortsätta vandra utmed havet ända upp till Brantevik och Skillinge, förbi mysiga Gislövshammar. Söderut går leden på de milsvida stränderna ända ner till Sandhammarens naturreservat. Härifrån fortsätter den på stigar över ett böljande landskap till Kåseberga (Ale Stenar) och vidare till Ystad. Norrut kring Brösarp finns också många vackra vandringar.