Praktisk information till hyresgäster på Arnhög Farm 2021

Varmt välkomna till Arnhög Farm, vi hoppas ni ska trivas lika bra som vi gör i denna vackra del av Sverige. Nedan har vi samlat lite information om Arnhög och dess omgivningar. Har ni frågor så tveka inte att ta kontakt. Ni är mycket välkomna att delta i gårdens sysslor, eller bara koppla av och ha semester.

Lena & Roland

Ateljé

Vill du ägna en del av din vistelse på Arnhög åt konstnärligt skapande? Vi har flera utrymmen som lämpar sig bra för att måla eller skulptera. Att använda våra ateljéer ingår i priset när du hyr hos oss.

Bageri

Gamla Bageriet har återuppstått. De har grand reopening skärtorsdag 2021. Ny stenugn installerad, matbröd, bullar, kakor, glass - allt hantverksmässigt och utsökt gott.

Jord & Bord har förutom fantastiskt god vegetarisk mat förföriska croissants, bullar mm.

Båda dessa ligger på Hävdavägen, cirka en kilometer från Arnhög. Tag vänster på asfaltvägen och så första höger, håll vänster i T-korset så är du på Hävdavägen.

Byvägens bageri och lunchservering ligger tre km i riktning mot Borrby. Allt här är drömgott. Byvägen finns även i Simrishamn, Ystad och Sankt Olof.

Badplats
De milsvida stränderna börjar precis nedanför Arnhög. Gå eller cykla ner till stora vägen. Tag höger fram till första gården på vänster sida. Sväng vänster ner på grusvägen som är avstängd för biltrafik. Korsa asfaltvägen och fortsätt på nästa grusväg förbi ett stort gult hus. Denna väg till stranden är drygt en kilometer. Om ni vill åka bil finns det möjlighet att parkera nära stränderna Kyl, Borrby, Mälarhusen och Sandhammaren.

Barn

Vi har två barnstolar, två pallar för att nå upp i badrummet och en grind som man kan montera för trappan till Stenlängan #3. Kontakta oss om ni behöver något av detta så fixar vi. Barn är välkomna att utforska hela Arnhög, på föräldrarnas ansvar.

Cyklar
Vi har ett antal cyklar som vi lånar ut till våra hyresgäster. Tag med hjälm och ev cykelstol för barn. Gästerna använder cyklarna på egen risk och ansvarar för eventuella skador orsakade av vårdslöshet.

Djur
Islandshästarna heter Hulda (svart) och Vhera (fux). De är halvsystrar, Hulda är storasyster och bestämmer i hagen. Hästarna är vänliga och kommer fram om de vill ha kontakt. De får absolut inte matas med någonting från handen, inte ens gräs. Vill du lära känna hästarna bättre, kontakta Lena.

Hunden Chia är en lekfull och hoppig unghund som hittar bus och lek överallt. Hon springer normalt lös på gården. Tycker ni att hon stör, tveka inte att säga till så stänger vi in henne.

Hönorna heter Agda (brun), Bettan (svart), Doris (grå och störst), Egda (brun med fjädrar på benen) och Frida (vit). Tuppen heter Cesar. Vi delar gärna med oss av äggen.

Dusch och wc
Arnhög Farm är anslutet till kommunalt vatten och avlopp. Var gärna sparsam med vattnet när du duschar, och OBS! släng ingenting annat än toapapper i toaletterna. Pumpen som pumpar ut avloppsvattnet till huvudledningen vid vägen går sönder direkt av ett enda tampongsnöre. Blir det ändå stopp någonstans, kontakta oss omgående.

Tvål, duschtvål och schampo ingår i hyran.

El
Våra 145 solpaneler bidrar med hundra procent av vår energiförsörjning sett på årsbasis.

Är du nyfiken på solkraft delar vi gärna med oss av erfarenheter och kalkyler.

Fönster
Österlen är känt för sina kraftiga vindar, det kan snabbt blåsa upp. Lämna därför inga fönster öppna när ni åker iväg.

Kontaktinformation
Adress: Övre Kustvägen 112, 27636 BORRBY
Lena Forsslund 0709 98 93 04
Roland Moberg 0708 24 33 71

Kök

Köken i alla lägenheter är utrustade med kylskåp, frys/frysfack, ugn, spis, diskmaskin, brödrost, vattenkokare och kaffebryggare. Där finns också glas, porslin, stekpanna, kastruller och köksredskap.

Innan varje ny hyresgäst anländer ser vi till att där finns diskmedel, diskborste, trasor, soppåsar och kökshanddukar. Vi fyller också på med te, kaffe, kaffefilter och ett basförråd av kryddor.

På grund av smittrisk får inga matvaror lämnas kvar till nästa gäst.

Om någonting går sönder, meddela oss.

Läkare

Vid allvarlig skada eller sjukdom ring 112.
Sjukvårdsrådgivningen dygnet runt ring 1177.
Närakuten i Simrishamn tar emot dig med akuta sjukdomar inom internmedicin alla dagar kl 8-18. Barn under 18 år hänvisas till närmaste akutsjukhus i Ystad.
Närmaste apotek finns i Borrby.

Mataffär

 • Hos Örnahusens Gårdsbutik kan du köpa grönsaker, ägg och honung. Tio minuters promenad från Arnhög, Ta vänster på stora vägen mot Skillinge och sedan första höger. Gården som ägs av Krister Olsson är den första på höger sida.
 • Närmaste mataffär är Skillinge Matbutik på Strandgatan 36, 4 km från Arnhög. Här finns ett bra sortiment av mat och förnödenheter. Vi handlar gärna hos Ronny och tycker det är fantastiskt att han håller öppet året runt.
 • Sjöfolket har under sommaren försäljning av färsk och rökt fisk i hamnen i Skillinge
  Sparris odlas av Sparrisgården i Skillinge. De har en gårdsbutik på Hobyvägen.
 • Österlen Glass görs efter italienskt recept på fina råvaror. Under sommaren finns en glasskiosk i Skillinge hamn.
 • I Borrby finns ICA, 6 km.
 • I Branteviks hamn säljs färsk och rökt fisk.
 • I Simrishamn, 15 km, finns en stor Coop, ICA, Willys, bagerier samt systembolag. Sjöfolket säljer färsk och rökt fisk, små butiker och torghandlare säljer närproducerade produkter efter säsong.

Qigong

Lena är qigonginstruktör och anordnar qigongträning utomhus under sommaren. Välkommen att starta en ny vana, ingen förkunskap behövs.

Restauranger

Under sommarsäsongen vimlar det av restauranger och fik på Österlen. Här några lokala favoriter:

 • Jord&Bord ligger bara tio minuters promenad från Arnhög. Det är vi glada för. Det unga paret Jon och Giovanna lagar fantasirik och god vegetarisk mat av råvaror de till stor del odlar i sin egen trädgård. Givetvis gift- och kemikaliefritt. De har också fantastiska croissants, bullar och kakor om man är fikasugen.
 • Gamla Bageriet ligger ett stenkast från Jord&Bord. De säljer italiensk glass från en liten glassmakare i Ystad och gott kaffe därtill.
 • Skillinge Hamnkrog har till vår glädje öppnat igen, året runt dessutom. Emilia och Ola som driver krogen har specialiserat sig på fisk och skaldjur, och tillagar dem med bravur. Missa inte den stekta sillen med mandelpotatismos och rårörda lingon. Krogen har en lounge del med uteservering som är perfekt för ett glas i solen, den ljusa och luftiga restaurangdelen inbjuder både till finmiddag och vardagslunch. Alltid med hög kvalitet.
 • Skillinge Teater har en riktigt mysig innergård där du kan fika eller njuta av fantasirik, färgglad och vällagad mat som varje dag presenteras på svarta tavlan. Gott om plats även inomhus. Håll utkik efter teaterns spännande program.
 • Sjöfolket har under sommarmånaderna en filial i Skillinge Rökeri. Här kan du köpa färsk och rökt fisk, och äta goda och enkla rätter baserade på färsk och rökt fisk.
 • Byvägen bistro och bageri. Hurra säger vi. Bara tre km från Arnhög, riktning Borrby, har ett av Österlens verkliga höjdarställen öppnat en ny lokal. Vegetarisk och vegansk mat, smarriga kardemummabullar och underbart surdegsbröd. Sväng höger ut på stora vägen, efter c:a 2 km kommer en fyrvägskorsning. Fortsätt rakt fram, första gården t h.

Och om ni är ute och åker:

 • Franskans Crêperie i Rörum är värt en omväg. Franska galetter (gjorda på bovete) och crêpes i underbar franskinspirerad miljö. Kombinera med vandring nere på de makalöst vackra stränderna vid Knäbäckshusen, eller ett besök hos Mandelmans i samma by.
 • Friden Gårdskrog utanför Vitaby. Kan inte beskrivas, måste upplevas. Här äter du pizza, som på Friden inte är snabbmat utan riktig slow food. Lagad från grunden, närodlade råvaror, vedeldad ugn, mobilfri zon, cool miljö, stort utbud av spännande öl, och hemgjord äppelmust på egna äpplen av gamla fina sorter som James Grieve t ex. Boka bord! Och lämna eventuell stress i bilen när du kliver in Fridens Boning.  

Rökning
Hela Arnhög Farm, inomhus och utomhus, är en rökfri miljö.

Sopor

 • Hushållssopor slängs i den stora gröna soptunnan utanför stora ladan.
 • Matrester samlas i bruna påsar, slängs i den bruna soptunnan utanför ladan.
 • Närmaste återvinningsstation finns i Skillinge. Varje hyresgäst ansvarar för att göra sig av med allt avfall innan lägenheten lämnas.

Städning

Hyresgästerna ansvarar för slutstädning enligt städschema som ligger i lägenheterna. Städsaker finns på plats.

Säkerhet

I lägenheterna finns brandsläckare, brandfilt, brandvarnare, första hjälpen och utrymningsplan i händelse av brand.

Sängkläder och handdukar
Hyresgästerna tar med egna lakan och handdukar.

Trädgård
Välkommen att njuta av Arnhög Farms trädgårdar. Här finns öppna ytor för lek och spel men också blommande bersåer där du kan dra dig undan med en god bok och en kopp te eller ett glas vin.

Tvätt
Mitt emot Gårdshuset, i samma byggnad som stallet, finns en tvättstuga som hyresgästerna kan använda.

Utflykter
Österlen är fullt av inspirerande utflyktsmål, i varje lägenhet finns en pärm med olika förslag.

Vandringsleder
Utmed havet, rakt nedanför Arnhög går Skåneleden. Följ den norrut till Skillinge, härifrån viker leden av inåt landet en bit men du kan fortsätta vandra på stigar utmed havet, ända upp till Brantevik och Simrishamn, förbi mysiga Gislövshammar. Söderut går leden på de milsvida stränderna ända ner till Sandhammarens naturreservat. Härifrån fortsätter den på stigar över ett böljande landskap till Kåseberga (Ale Stenar) och vidare till Ystad.

Vi (Roland och Lena) är vandrare. Vi har utforskat många delar av världen till fots och tagit oss an det det fantastiskt varierande skånska landskapet sedan vi flyttade hit hösten 2018. Vi delar gärna med oss av våra favoritstigar.

Vatten

Alla lägenheterna samt festlokalen i nedre botten på Stenlängan har kommunalt vatten i kranar och duschar. Arnhög har även en egen brunn. Vattnet i de externa vattenutkastarna, i stall och tvättstuga kommer från brunnen. Det är rent utan missfärgning men är inte testat som dricksvatten till människor.

Vi ber era vara sparsamma med vatten under sommarmånaderna.

Wi-fi

Alla byggnader på Arnhög (utom växthuset) har wi-fi. Fiber finns framdraget till gården. Lösenord får ni vid ankomst.