Natural Horsemanship

handlar om kommunikation och samspel mellan människa och häst. För att kommunikation ska äga rum behöver vi förstå varandra och det är enklare för oss människor att lära oss hästarnas språk än för hästarna att lära sig prata människospråk. 

Genom att bli medvetna om vårt eget och hästarnas kroppsspråk kan vi  göra umgänget med hästar ännu härligare. 
Och säkrare. Samförståndet och tilliten vi bygger upp på marken har vi sedan med oss när vi rider.
Om du är gäst på Arnhög Farm och intresserad av Natural Horsemanship. Prata med Lena så ger hon en introduktion tillsammans med våra islandshästar, gärna för hela familjen. 

Du kan också boka en introduktion i NH tillsammans med din egen häst. Här på Arnhög eller så kan Lena komma ut till ditt stall.
Nästa kurs i  Hästar & Yoga med Katrin Nyman och Lena Forsslund hålls hösten 2021.Jag lärde känna Katrin Nyman för femton år sedan. Katrin brukade bli inkallad av hästägare i stallet där mina hästar bodde, det kunde handla om att hästen inte gick att lasta, eller var svår att hantera på ena eller andra sättet.

 "Det finns inga hästproblem" sa Katrin på sitt självklara sätt. "Däremot kommunikationsproblem. Det kan vara knepigt att förstå varandra, precis som i vilken relation som helst. Extra knepigt blir det om den ena parten är ett rovdjur (människa) och den andra är ett bytesdjur (häst)."

Jag kände till Natural Horsemanship. Hade tränat båda mina hästar för en annan tränare, men det var något speciellt med Katrin. Hennes härliga sätt att leka fram lydnad hos hästen, utan att dominera eller skapa rädsla. Ivrigt påhejad av mig följde Katrin sin vision, tog sin familj och flyttade till en gård utanför Nykvarn i Sörmland. Här kunde hon förverkliga drömmen om att föda upp quarterhästar enligt sin filosofi. Lycklig är den häst som föds in i Katrins flock. Jag kan berätta om en av de unika hästupplevelser Katrin erbjuder, var på besök förra sommaren. Hon hade en hingst där på träning som heter Olle. Han gick i samma hage som fölstona, var pappa till ett av fölen. Som vanligt kommer hästarna nyfiket fram när vi går ner till hagen med repgrimmorna. Fölen skuttar och busar. Jag sätter på repgrimman och kravlar mig upp på Blue som är blåsvart i färgen, Katrin på Olle, barbacka. Ytterligare ett sto följer med som handhäst. Och så två lösa föl. Vi rider över hagar, genom skog och ner till sjön. De här hästarna är framgångsrika tävlingshästar, mycket energi och motor, men de är hur coola som helst i terrängen. Hingst, sto och fölungar, hur naturligt som helst. Vi rider ut i vattnet, ett av fölen stannar hellre i land, ändrar sig när mamman gnäggar efter henne. Kom nu, stoet plaskar med ett framben, för att demonstrera hur skönt det är. Eftermiddagssolens släpande strålar gör att vassen lyser guldgul. Jag glider ner i vattnet, simmar bredvid Blue. Vi skrattar och hästarna frustar. Rider tillbaka hem, blöta och lyckliga.
Natural Horsemanship handlar om kommunikation. För att kommunikation ska uppstå behöver vi förstå varandra. Genom att bli medvetna om vårt eget kroppsspråk, och om hästarnas sätt att kommunicera med varandra, kan vi få nycklar och verktyg för att göra umgänget med hästar ännu härligare. Och säkrare. Katrin är en av Sveriges mest erfarna NH instruktörer, det var så Sanna Lundell hittade henne. Sanna behövde hjälp med sina hästar och så ville hon dela med sig, hon producerade teveserien Flocken där Katrin har ett eget avsnitt där hon jobbar med Sannas unghäst. Katrin är dessutom yogainstruktör i den mycket kraftfulla yogaformen My Spirit Yoga.